Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η χρήση της Ινδικής κάνναβης και οι επιπτώσεις της στα δόντια




Η χρήση ινδικής κάνναβης, όπως και ο καπνός, μπορεί να αυξήσει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης περιοδοντικής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία με επικεφαλής τον Δρ Μουρράι Τόμσον έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 903 Νεοζηλανδούς και διαπίστωσε ότι αυτοί που έκαναν χρήση ινδικής κάνναβης συχνά, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρής περιοδοντικής νόσου και 60% υψηλότερο κίνδυνο ηπιότερης μορφής της οδοντικής πάθησης συγκριτικά με άτομα που δεν έκαναν χρήση κάνναβης.
Τα άτομα που κάπνιζαν ινδική κάνναβη λιγότερο συχνά είχαν μικρότερο αυξημένο κίνδυνο για περιοδοντική νόσο.
Η περιοδοντική νόσος είναι λοίμωξη των ιστών που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα δόντια. Στα προχωρημένα στάδια, τα ούλα και το οστό που υποστηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται και τα δόντια χαλαρώνουν και τελικά πέφτουν ή πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικώς.
«Ενώ είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το κάπνισμα είναι κακό για τους περιοδοντικούς ιστούς (ούλα), κανείς δεν είχε διερευνήσει αν ο τύπος καπνίσματος είναι παράγοντας κινδύνου», εξηγεί ο Δρ Τόμσον.
Έτσι ο ερευνητής και οι συνεργάτες του υποψιάστηκαν ότι η χρήση ινδικής κάνναβης είναι παράγοντας κινδύνου, αλλά τους εξέπληξε η ισχύς της σχέσης.
Οι επιστήμονες συγκρότησαν μια ομάδα ατόμων από το Ντουνεντιν της Νέας Ζηλανδίας, από την ημέρα της γέννησης τους το 1972 και 1973. Ήταν 32 ετών όταν οι επιστήμονες εντόπισαν στον ισχυρό συσχετισμό μεταξύ χρήσης ινδικής κάνναβης και περιοδοντικής νόσου.
Οι συμμετέχοντες που έκαναν βαριά χρήση ινδικής κάνναβης ήταν όσοι ανέφεραν ότι κάπνιζαν κατά μέσο όρο 41 ή περισσότερες φορές ετησίως μεταξύ 18 και 32 ετών, σχεδόν δηλαδή μια φορά την εβδομάδα.
Πολλοί εκ των προαναφερόμενων χρηστών κάπνιζαν επίσης και καπνό, αλλά η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η χρήση της κάνναβης αύξανε τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου από μόνη της και ξέχωρα από τη χρήση του καπνού.
Ο Δρ Τομσον εξηγεί ότι η έρευνα παρέχει πρόσθετη κατανόηση των συνεπειών της χρήσης ινδικής κάνναβης για την υγεία. Είναι ήδη γνωστό ότι έχει αναπνευστικές και πνευματικές επιπτώσεις, αλλά η επίπτωση στη στοματική υγεία είναι κάτι τελείως νέο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί περιοδοντική νόσο παρεμβαίνοντας στη ανοσοποιητική λειτουργία, την φλεγμονώδη αντίδραση και την αιματική ροή στα ούλα. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η χρήση της ινδικής κάνναβης. 

---

Πηγές: health.in.gr, http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231094600

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου