Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πέρνα τα διόδια χωρίς να πληρώσεις και... ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ!!



Δηλώνουμε στον υπάλληλο ότι δεν μπορούμε, δεν έχουμε να πληρώσουμε δίνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός μας. Ζητάμε να εκδοθεί απόδειξη με πίστωση (πιστωτικό) και να ανοίξουν την μπάρα.
Αν καθυστερούν ή δεν δίνουν πιστωτικό προειδοποιούμε ότι:
α) αν δεν ανοίξουν αμέσως την μπάρα καταστρατηγούν το συνταγματικό μας δικαίωμα για ελεύθερη μετακίνηση και διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της παράνομης κατακράτησης.
β) αν δεν εκδώσουν την απόδειξη (πιστωτικό) διαπράττουν το φορολογικό αδίκημα της άρνησης εκδόσεως επί πιστώσει φορολογικού στοιχείου.
γ) αν αρνηθούν να ανοίξουν διαπράττουν και το αδίκημα της πρόκλησης για εκτέλεση παράνομης πράξης.
Εάν καθυστερεί το άνοιγμα της μπάρας και δεν βρίσκεται εκεί η αστυνομία, σπρώχνουμε τη μπάρα και περνάμε. Αν η τροχαία είναι παρούσα, φωνάζουμε τον αστυνομικό και ζητάμε να διατάξει τον υπάλληλο να μας κόψει πιστωτικό ή έντυπο αδυναμίας πληρωμής (οδηγίες γι’ αυτό παρακάτω ) διαφορετικά, εμείς μπορούμε να φύγουμε χωρίς να πληρώσουμε και η εταιρία διαπράττει φορολογικό αδίκημα.
Στην περίπτωση που δεν σηκώνουν τη μπάρα και δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε, καλούμε την αστυνομία (η τροχαία που μπορεί να βρίσκεται εκεί είναι αναρμόδια), ζητάμε να συλληφθεί ο ταμίας και ο υπεύθυνος των διοδίων και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη με την αυτόφορη διαδικασία για παράνομη κατακράτηση.
Τι άλλαξε στον ΚΟΚ;
Στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας προστέθηκε η εξής παράγραφος:
«Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες που διακρίνονται με ειδικές πινακίδες σήμανσης χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, όταν και όπου προβλέπεται η καταβολή αυτή. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εις ολόκληρον ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά  όργανα που τη διαπιστώνουν αυτοπροσώπως.»
Μπορεί ο παραχωρησιούχος να βεβαιώσει την τροχαία παράβαση ή να μου επιβάλλει πρόστιμο;
Μπορεί ο παραχωρησιούχος να διαβιβάσει στην τροχαία ποιοι δεν πλήρωσαν και να κοπεί κλήση;
Όχι, ο παραχωρησιούχος είναι ιδιωτική εταιρία και δεν μπορεί να βεβαιώσει τροχαία παράβαση ούτε μπορεί να επιβάλει πρόστιμο. Ρητά προβλέπεται από την τελευταία διάταξη του νόμου, ότι πρόστιμο επιβάλει μόνο ο τροχονόμος και μάλιστα όταν διαπιστώσει την παράβαση αυτοπροσώπως. Δηλαδή, ο αστυνομικός πρέπει να είναι παρών κατά τη στιγμή που σπρώχνουμε τη μπάρα και τότε μόνο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο.
Ποιά είναι τα αρμόδια αστυνομικά όργανα;
Αρμόδια να βεβαιώσει παραβάσεις του ΚΟΚ είναι η τροχαία.
Μπορεί να με σταματήσει μετά τα διόδια τροχονόμος και να μου ζητήσει απόδειξη ότι πλήρωσα;
Δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να μας υποχρεώνει να κρατάμε τις αποδείξεις. Εξάλλου αν έχουμε περάσει με ΤΕΟ-pass ή με e-pass δεν θα έχουμε απόδειξη. Επίσης η βεβαίωση της παράβασης πρέπει να γίνει “αυτοπροσώπως”, δηλαδή να μας δει ο ίδιος ο τροχονόμος να μην πληρώνουμε.
Μπορεί ο τροχονόμος να μου κόψει κλήση στηριζόμενος σε μαρτυρία άλλου ότι δεν πλήρωσα;
Όχι, ο τροχονόμος μπορεί να βεβαιώσει την παράβαση μόνο αν έχει διαπιστώσει ο ίδιος “αυτοπροσώπως” να μην πληρώνουμε.
Μπορεί να βεβαιωθεί η τροχαία παράβαση από τις κάμερες που υπάρχουν στα διόδια;
Όχι, διότι οι κάμερες που ο παραχωρησιούχος έχει τοποθετήσει, είναι παράνομες, έχουν τοποθετηθεί χωρίς άδεια της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων και ως εκ τούτου, τα προϊόντα τους αποτελούν παράνομα αποδεικτικά μέσα, που απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια. Επιπλέον η διάταξη λέει ότι ο τροχονόμος το διαπιστώνει «αυτοπροσώπως» και όχι μέσω της χρήσης τεχνικών μέσων
Μπορεί ο παραχωρησιούχος να αρνηθεί να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε την υποδομή;
Όχι, δεν μπορεί να μας αρνηθούν να χρησιμοποιήσουμε την υποδομή ακόμα κι αν δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε.
Έχω δικαίωμα να χρησιμοποιήσω την υποδομή χωρίς να πληρώσω εκείνη τη στιγμή;
Ναι, έχουμε το δικαίωμα να πληρώσουμε αργότερα. Συγκεκριμένα ο Ν. 3535 (Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης άρθρο 3ο, παρ.2 ΦΕΚ 41Α 23/2/2007) αναφέρει:
«Ο υπόχρεος δικαιούται να καταβάλει το οφειλόμενο τέλος, χωρίς άλλη επιβάρυνση, εντός της προθεσμίας των δεκαπέντε ημερών από την έκδοση της βεβαιώσεως του Παραχωρησιούχου με τον τρόπο που θα υποδείξει ο τελευταίος.»
Μπορεί ο παραχωρησιούχος να αρνηθεί να μας κόψει επί πιστώσει απόδειξη αν για οποιοδήποτε λόγο δεν πληρώσουμε;
Όχι, πρέπει να μας κόψει επί πιστώσει απόδειξη. Αν δεν κόψει απόδειξη διαπράττει το φορολογικό αδίκημα της άρνησης έκδοσης επί πιστώσει φορολογικού στοιχείου.
Δίνουμε τα στοιχεία μας;
Όχι, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τα στοιχεία μας. Αν υποχρεωθούμε να τα δώσουμε για να ξεμπερδέψουμε καλό είναι να δώσουμε τα κανονικά μας στοιχεία γιατί σε περίπτωση που η υπόθεσή μας δικαστεί θα είναι εις βάρος μας να έχουμε δώσει ψευδή στοιχεία.
Υπογράφουμε;
Όχι, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υπογράψουμε κανένα έγγραφο. Αν συμπληρώσουμε έντυπο αδυναμίας πληρωμής, υπογράφουμε, πριν όμως από την υπογραφή μας γράφουμε: «Με επιφύλαξη της νομιμότητας καταβολής του τέλους».
Αν δεν υπάρχει τροχαία μπορώ να σπρώξω την μπάρα όπως και πριν;
Ναι.
Αν είμαι απρόσεκτος και με δει ο τροχονόμος να μην πληρώνω τι μπορεί να μου συμβεί;
Το πρόστιμο είναι 200 ευρώ και είναι στην κρίση του τροχονόμου το αν θα αφαιρέσει τις πινακίδες, την άδεια και το δίπλωμα για 20 ημέρες.
Αν ο τροχονόμος με γράψει ενώ έχω ακολουθήσει τις οδηγίες τι γίνεται;
Με αντίγραφο της επί πιστώσει απόδειξης καταθέτουμε αναφορά στον διοικητή του τμήματος της τροχαίας για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος ,  με την ένδειξη «Κοινοποίηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη» και ζητάμε την ακύρωση της κλήσης και την επιστροφή πινακίδων, άδειας και διπλώματος.

---

Πηγές: http://denplirono.wordpress.com/%CF%80%CF%89%CF%83-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1/

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κάπνιζε και… ερεύνα...


Πες μας τι... πίνεις; Τι είναι λοιπόν η κάνναβη; Η κάνναβη είναι ένα θαμνώδες φυτό που διακρίνεται για τη μεγάλη του ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Είναι αναμφίβολα το φυτό της… επικαιρότητας και από ανασκαφές που έγιναν στην Ταϊβάν έγινε γνωστό ότι είχε αρχίσει να καλλιεργείται τρεις χιλιάδες χρόνια π.Χ. Ο Ηρόδοτος μάλιστα, αναφέρει ότι οι Σκύθες χρησιμοποιούσαν κάνναβη  για να υφαίνουν τα ρούχα τους, ενώ η χρήση της κάνναβης σε ταφικές τελετές έχει επιβεβαιωθεί από την αρχαιολογία.  Η πιο διαδεδομένη – και αμφιλεγόμενη - μορφή κάνναβης είναι η… ήμερη (Cannabis Sativa), μιας και από αυτή παράγεται κατά κύριο λόγο το χασίς και η μαριχουάνα.

Οι ποικιλίες της βέβαια είναι εκατοντάδες και η διαφορά τους έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε ψυχοδραστικές ουσίες συμπεριλαμβανομένων της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (κοινώς συντομογραφημένη ως THC), της κανναβιδιόλης (CBD), της κανναβινόλης (CBN) και της τετραϋδροκανναβιβαρίνης (THCV). Έτσι έχουμε δεκάδες «μεταλλαγμένα» παράγωγα ή υβρίδια της πέρα από το παραδοσιακό χασίς και τη μαριχουάνα όπως το skunk (διασταύρωση από Μεξικανικά, Κολομβιανά και Αφγανικά σπόρια) και τα Original Haze, Afghani 1, Hindu Kush, California Orange, Early Girl, Hawaiian Indica, Northern Lights, Big Bud, Hash Plant, G-13 και Bubblegum. Κάτι σαν τις ποικιλίες τον αμπελιών ένα πράγμα…

Κάπνιζε και… ερεύνα Οι επίσημες έρευνες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σχετικά με τις επιδράσεις – αρνητικές ή θετικές – της χρήσης της κάνναβης και των «ποικιλιών» της είναι εκατοντάδες. Ορισμένες μιλούν για την ευεργετική της δράση σε διάφορες περιπτώσεις, άλλες κατά κύριο λόγο για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των χρηστών. Ακολουθούν μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές.

* Η χρήση μαριχουάνας συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ψύχωσης κατά 40%, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν 35 μελέτες που εξέταζαν την ενδεχόμενη σχέση της μαριχουάνας με ψυχολογικές διαταραχές. Όπως αποκαλύφτηκε, όσοι έκαναν χρήση μαριχουάνας είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψύχωση, σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποίησαν ποτέ την ουσία. Δείτε την έρευνα εδώ.

* Η συχνή ή μακρόχρονη χρήση μαριχουάνας μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ενός άντρα να εμφανίσει καρκίνο των όρχεων, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 369 άντρες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Cancer’. Μόνο με το να είναι κάποιος χρήστης μαριχουάνας είχε 70% επιπλέον κίνδυνο, ενώ αυτοί που κάπνιζαν τακτικά ή είχαν αρχίσει τη χρήση από μικρή ηλικία είχαν διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ. Δείτε όλη την έρευνα εδώ.

* Σύμφωνα με Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για τη χρήση ναρκωτικών των ΗΠΑ η μαριχουάνα οδηγεί σε αλλαγές στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού, που μπορούν να θέσουν τους χρόνιους χρήστες σε κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.Δείτε την έρευνα εδώ.

* Μαριχουάνα και… περιοδοντίτιδα; Και όμως. Η χρήση μαριχουάνας, όπως και το τσιγάρο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας, η οποία οδηγεί σε απώλεια των δοντιών, ανακοίνωσαν ερευνητές, ύστερα από μελέτη που έγινε σε 903 ανθρώπους στη Νέα Ζηλανδία και η οποία ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κάπνιζαν συχνά μαριχουάνα είχαν τριπλάσιο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια των ούλων και 60% περισσότερες πιθανότητες για πιο ελαφριά μορφή αυτής, σε σχέση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

* Γάλλοι ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από δυο χωριστές έρευνες που περιλάμβαναν πάνω από 50000 άτομα, διαπίστωσαν ότι το 14% με 17% των ατόμων που κάπνιζαν μαριχουάνα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ήταν λιγότερο παχύσαρκοι σε σχέση με 22% με 25% των ανθρώπων που δεν κάπνιζαν μαριχουάναΗ έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology. 

* Σύμφωνα με νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων του πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης η μαριχουάνα έχει αρνητική επίδραση στην ανδρική στυτική λειτουργία. Αναλυτικότερα, τέσσερις φορές υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στο σεξ έχουν οι άνδρες που καπνίζουν μαριχουάνα σε καθημερινή βάση, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη πολλοί χρήστες παρουσιάζουν πρόωρη εκσπερμάτωση. Δείτε την έρευνα εδώ.

* Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ, έδειξε πως η κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη μείωση των συμπτωμάτων του μετα-τραυματικού στρες, εάν χορηγηθεί νωρίς. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ένα συστατικό στην κάνναβη μπλοκάρει τα συναισθήματα του άγχους, αφού χορηγήθηκε μέσα σε ένα εικοστετράωρο από το αγχωτικό γεγονός. Δείτε την έρευνα εδώ.

«Αφού σε χαλάει, τι το πίνεις;» Κατά καιρούς αρκετή συζήτηση έχει γίνει γύρω από τις συνέπειες της χρήσης κάνναβης, ιδιαίτερα στον ψυχισμό του ατόμου. Από την μία πλευρά οι «υποστηρικτές» της μιλούν για ένα… φυτικό προϊόν που δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου, από την άλλη οι «πολέμιοι» μιλούν για άμεσο συσχετισμό της χρήσης της με την εμφάνιση ψυχώσεων. Τι ισχύει εν τέλει;

«Το ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει ψυχώσεις αποδεικνύεται από επαναλαμβανόμενες έρευνες διαχρονικά», λέει ο κ. Στράτος Λαμπούσης, Ψυχίατρος. Τονίζει ότι η αντίληψη του «είναι φυτικό άρα δεν επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό» είναι εντελώς λανθασμένη και αντιεπιστημονική.

«Σε άτομα που έχουν προδιάθεση, η βαριά και μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει ψυχώσεις και αγχώδεις διαταραχές», προσθέτει.

Μάλιστα σε έρευνα που έγινε το 2008 στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, φάνηκε ότι η βαριά χρήση κάνναβης προκαλεί με αλλαγές στην δομή του εγκεφάλου και ιδιαίτερα στην αριστερή πλευρά του «ιππόκαμπου», η οποία συνδέεται με την μνήμη και τα ψυχωτικά σύνδρομα. Η προδιάθεση βέβαια, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των συνδρόμων αυτών. Αλλά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπούσης: «Πώς μπορεί να ξέρει κάποιος ότι έχει προδιάθεση; Είναι ένα πείραμα με απρόβλεπτες συνέπειες».

Πιες το… φάρμακό σου Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν επισημάνει κατά καιρούς μελέτες και έρευνες, η φαρμακευτική δράση της κάνναβης είναι ευρέως γνωστή στο επιστημονικό τοπίο. Κατά τον 19ο αιώνα η κάνναβη χρησιμοποιήθηκε ως αναλγητικό για ρευματικούς και οδοντικούς πόνους, ενώ στην Ινδία χρησιμοποιήθηκε και ως αντιεμετικό. Μάλιστα, η αντιεμετική δράση της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (ΤΗC) έχει κατά καιρούς μελετηθεί και αποδειχθεί ότι είναι δραστική κατά της ναυτίας και της τάσης για εμετό που προκαλείται κυρίως κατά την διάρκεια χημειοθεραπειών. Οι παρενέργειες που προκαλούνται από την χορηγούμενη δόση (περί τα 15mg), όπως υπνηλία, έντονη καταπράϋνση και ψυχική ευφορία, οδήγησαν τον FDA (Food and Drug Administration) στην Αμερική να εγκρίνει από το 1986 τη χρήση της THC ως αντιεμετικού στις περιπτώσεις ναυτίας που προκαλούνται κατά τις θεραπευτικές αγωγές καρκινοπαθών.

Τον Ιούνιο του 2010 επίσης, κυκλοφόρησε επίσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εταιρεία GW Pharmaceuticals ένα φάρμακο εν ονόματι Sativex, το οποίο παράγεται από κάνναβη και χρησιμοποιείται για την θεραπεία και ανακούφιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πρόκειται στην ουσία για το πρώτο συνταγογραφούμενο φάρμακο που φτιάχνεται από κάνναβη και πωλείται με την έγκριση του κράτους σε οποιαδήποτε χώρα.

---
Πηγές: http://www.in2life.gr/features/notes/articles/211329/article.aspx?singlepage=1

Η χρήση της Ινδικής κάνναβης και οι επιπτώσεις της στα δόντια




Η χρήση ινδικής κάνναβης, όπως και ο καπνός, μπορεί να αυξήσει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης περιοδοντικής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία με επικεφαλής τον Δρ Μουρράι Τόμσον έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 903 Νεοζηλανδούς και διαπίστωσε ότι αυτοί που έκαναν χρήση ινδικής κάνναβης συχνά, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρής περιοδοντικής νόσου και 60% υψηλότερο κίνδυνο ηπιότερης μορφής της οδοντικής πάθησης συγκριτικά με άτομα που δεν έκαναν χρήση κάνναβης.
Τα άτομα που κάπνιζαν ινδική κάνναβη λιγότερο συχνά είχαν μικρότερο αυξημένο κίνδυνο για περιοδοντική νόσο.
Η περιοδοντική νόσος είναι λοίμωξη των ιστών που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα δόντια. Στα προχωρημένα στάδια, τα ούλα και το οστό που υποστηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται και τα δόντια χαλαρώνουν και τελικά πέφτουν ή πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικώς.
«Ενώ είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το κάπνισμα είναι κακό για τους περιοδοντικούς ιστούς (ούλα), κανείς δεν είχε διερευνήσει αν ο τύπος καπνίσματος είναι παράγοντας κινδύνου», εξηγεί ο Δρ Τόμσον.
Έτσι ο ερευνητής και οι συνεργάτες του υποψιάστηκαν ότι η χρήση ινδικής κάνναβης είναι παράγοντας κινδύνου, αλλά τους εξέπληξε η ισχύς της σχέσης.
Οι επιστήμονες συγκρότησαν μια ομάδα ατόμων από το Ντουνεντιν της Νέας Ζηλανδίας, από την ημέρα της γέννησης τους το 1972 και 1973. Ήταν 32 ετών όταν οι επιστήμονες εντόπισαν στον ισχυρό συσχετισμό μεταξύ χρήσης ινδικής κάνναβης και περιοδοντικής νόσου.
Οι συμμετέχοντες που έκαναν βαριά χρήση ινδικής κάνναβης ήταν όσοι ανέφεραν ότι κάπνιζαν κατά μέσο όρο 41 ή περισσότερες φορές ετησίως μεταξύ 18 και 32 ετών, σχεδόν δηλαδή μια φορά την εβδομάδα.
Πολλοί εκ των προαναφερόμενων χρηστών κάπνιζαν επίσης και καπνό, αλλά η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η χρήση της κάνναβης αύξανε τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου από μόνη της και ξέχωρα από τη χρήση του καπνού.
Ο Δρ Τομσον εξηγεί ότι η έρευνα παρέχει πρόσθετη κατανόηση των συνεπειών της χρήσης ινδικής κάνναβης για την υγεία. Είναι ήδη γνωστό ότι έχει αναπνευστικές και πνευματικές επιπτώσεις, αλλά η επίπτωση στη στοματική υγεία είναι κάτι τελείως νέο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί περιοδοντική νόσο παρεμβαίνοντας στη ανοσοποιητική λειτουργία, την φλεγμονώδη αντίδραση και την αιματική ροή στα ούλα. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η χρήση της ινδικής κάνναβης. 

---

Πηγές: health.in.gr, http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231094600

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Θες να χάσεις βάρος; σκέφτεσαι για λιποδιαλύτες; ή μήπως για φυσικές τροφές;



Οι τύποι λιποδιαλύτων και οι λειτουργίες τους

Η διαδικασία είναι απλή. Πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνετε. Αυτό είναι στη θεωρία φυσικά, καθότι στην πράξη τα πράγματα μπορεί να είναι αρκετά πιο δύσκολα και το 6-pack που θέλετε για το καλοκαίρι, να αποτελεί όνειρο... θερινής νυκτός.
Πολλοί από εσάς λοιπόν, στην προσπάθεια να ρίξετε τα τελευταία στρώματα λίπους από την κοιλιά ή τους γλουτούς, να έχετε καταφύγει σε ένα είδους συμπληρώματος, είτε αυτό λέγεται CLA ή πράσινο τσάι ή σε ακόμα πιο δραστικά προϊόντα, όπως οι λιποδιαλύτες. Και ενώ το CLA ή το πράσινο τσάι ή η καφεΐνη είναι πάνω-κάτω γνωστά όσον αφορά τη δράση τους, ωστόσο το τοπίο στους λιποδιαλύτες είναι ακόμα λίγο θολό. Ουσιαστικά, υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι λιποδιαλύτων στην αγορά., που είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποια είναι η σωστή επιλογή για εμάς. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να τους «σπάσουμε» σε 6 κατηγορίες και να εξηγήσουμε με λίγα λόγια τι κάνει ο κάθε τύπος, ώστε να αποφασίσετε εσείς ποιος λιποδιαλύτης είναι καταλληλότερος για την περίπτωση σας.
Τύποι λιποδιαλύτων
Θερμογενετικά: Αυτού του τύπου οι λιποδιαλύτες αυξάνουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός, η οποία αυξάνει την καρδιακή λειτουργία όταν βρίσκεστε σε ηρεμία (resting heart rate). Τα κύρια συστατικά των θερμογενετικών λιποδιαλύτων είναι η καφεΐνη, το yohimbe, και το synepherine HCL.
Αναστολείς απορρόφησης υδατανθράκων: Το κύριο συστατικό σε πολλούς αναστολείς απορρόφησης υδατανθράκων είναι το εκχύλισμα λευκού φασολιού το οποίο δεσμεύει τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε και δεν αφήνει το σώμα να τους αφομοιώσει.
Αναστολείς δημιουργίας λίπους: Το κύριο συστατικό των αναστολέων δημιουργίας λίπους είναι η χιτοζάνη και έχουν παρόμοια λειτουργία με τους αναστολείς απορρόφησης υδατανθράκων, καθώς δεσμεύουν το λίπος όταν αυτό καταναλώνεται και δεν αφήνει το σώμα να το χωνέψει.
Κατασταλτικά όρεξης: Το πιο δύσκολο μέρος μιας δίαιτας για πολλούς ανθρώπους είναι η καταπολέμηση του αισθήματος πείνας που νιώθουν. Το συστατικό hoodia βοηθά να κατασταλεί η όρεξη σας και είναι αποτελεσματικό για πολλούς ανθρώπους, βοηθώντας τους με το αίσθημα πείνας.
Ρυθμιστικά θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής βοηθάει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας. Όταν ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά, τα συμπτώματα είναι επιβράδυνση του μεταβολισμού και κόπωση. Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, ένας ρυθμιστής του θυρεοειδούς θα μπορούσε να είναι ένας ιδανικός λιποδιαλύτης για εσάς. Τα κύρια συστατικά σε πολλούς ρυθμιστές του θυρεοειδούς είναι η guggulsterone και το forskolin.
Αναστολείς κορτιζόλης: Η κορτιζόλη είναι η λεγόμενη "αντι-bodybuilding" ορμόνη η οποία κρατά το σώμα σε ισορροπία, αντιμετωπίζοντας οποιεσδήποτε δραστικές αλλαγές. Με άλλα λόγια, όσο σκληρά και αν προπονείστε, όσο αυστηρή και αν είναι η δίαιτά σας, το σώμα σας θα απελευθερώσει κορτιζόλη για να καταπολεμήσει κάθε πρόοδο που μπορείτε να κάνετε. Οι αναστολείς κορτιζόλης βοηθάνε στο να δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε πιο γρήγορα. Το κύριο συστατικό σε πολλούς αναστολείς κορτιζόλης είναι η φωσφατιδυλσερίνη.
Bonus συστατικό: Καρνιτίνη
Υπάρχουν 2 μορφές της καρνιτίνης: η L-καρνιτίνη και η ακετυλο-L-καρνιτίνη. Και οι δύο μορφές καρνιτίνης  βοηθάνε στο να δεσμευτεί το λίπος στους μυς και να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει τις προπονήσεις σας. Επίσης έχουν και οι δύο μορφές έχουν δείξει ότι κρατάνε τις τοξίνες μακριά από τους μυς, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα σε λιγότερη κούραση και καλύτερη αξιοποίηση των προπονήσεών σας. Τέλος, η καρνιτίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην εγκεφαλική λειτουργία και εστίαση.



Αδυνάτισμα: Οι... φυσικοί λιποδιαλύτες που δεν γνωρίζατε

Το χάσιμο λίπους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προϊόντα που υπόσχονται θαύματα έχουν προ πολλού κριθεί και κατακριθεί και όλοι οι δρόμοι δείχνουν προς την έντονη άσκηση και φυσικά την ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή. Αντί να ξοδέψετε τα χρήματά σας στα δεκάδες λιποδιαλυτικά συμπληρώματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και υπόσχονται φύκια και μεταξωτές κορδέλες, πάρτε μια… γέυση (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από τις τροφές εκείνες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά, (σχεδόν) ανέξοδα και χωρίς παρενέργειες.
 
Αχλάδια

Γιατί τα χρειάζεστε: Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Ζανέϊρο η προσθήκη του γλυκού αυτού φρούτου στην διατροφή μας κόβει την όρεξη, περιορίζοντας τον συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως. Σε σχετική έρευνα που έγινε, γυναίκες που κατανάλωναν 3 αχλάδια την ημέρα, λάμβαναν λιγότερο αριθμό θερμίδων καθημερινά, χάνοντας περισσότερα κιλά από αυτές που δεν κατανάλωναν. Είναι επίσης πλούσια σε διαιτητικές ίνες (15% της ΣΗΠ), «γεμίζουν» το στομάχι και μας αποτρέπουν από το να φάμε παραπάνω απ’ότι πρέπει.

Πώς να τα φάτε: Καταναλώστε ένα αχλάδι πριν από κάθε γεύμα για να περιορίσετε την πείνα, αφού πρώτα το πλύνετε καλά. Έχετε στο νου σας ότι η μεγαλύτερη ποσότητα των ινών του βρίσκεται στον φλοιό.

Γκρέηπφρουτ

Γιατί το χρειάζεστε: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στην κλινική Scripps στην Καλιφόρνια, τρώγοντας μισό γκρέηπφρουτ πριν από κάθε γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και μισό κιλό τη βδομάδα. Το «παραδοσιακό» αυτό διαιτητικό φρούτο βοηθάει πραγματικά στην μείωση του λίπους και της χοληστερίνης, κυρίως χάρη στην πηκτίνη μιας ειδικής ίνας που συνδέεται με την λιποδιάλυση. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο και δεν περιέχει καθόλου λίπος ή νάτριο. Τέλος, είναι περιέχει φυσικούς γαλακτοματοποιητές που καταπολεμούν το λίπος και τη χοληστερίνη.

Πώς να το φάτε: Μπορείτε να το δοκιμάσετε με κανέλλα που μειώνει την πικρή γεύση του, χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη.

Φασόλια
Γιατί τα χρειάζεστε: Τα φασόλια είναι γεμάτα από ένα ειδικό άμυλο, το λεγόμενο resistant starch (περίπου 10γρ. το φλυτζάνι), το οποίο έχει ισχυρή λιποδιαλυτική δράση. Αν τα προσθέσετε στην διατροφή σας σε ένα γεύμα την μέρα, θα "κάψετε" μέχρι και 25% περισσότερο λίπος απο το συνηθισμένο. Αυτό έδειξε σχετική έρευνα στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Πρόταση σερβιρίσματος: Σωτάρετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και στην συνέχεια προσθέστε δύο κονσέρβες φασολάκια. Κάντε τα σαν πουρέ και σερβίρετε.


Αμύγδαλα

Γιατί τα χρειάζεστε: Τρώγοντας μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, λένε σύγχρονες έρευνες. Άτομα που έτρωγαν καθημερινά για έξι μήνες αμύγδαλα, έχασαν ένα 18% του σωματικού τους λίπους. Αυτοί που ακολούθησαν μία δίαιτα με την ίδια ακριβώς ποσότητα θερμίδων και πρωτεϊνών, αλλά αντικατέστησαν τα αμύγδαλα με υδατάνθρακες ίδιας θερμιδικής αξίας, έχασαν μόνο το 11%.

Πώς να τα φάτε: Μπορείτε άνετα να τα πάρετε στο γραφείο ή στον δρόμο σαν σνακ ή ακόμα να τα συνδυάσετε με γιαούρτι ή μούσλι.

Σοκολάτα

Και όμως, η «απαγορευμένη» για πολλούς γλυκιά απόλαυση, μπορεί να αποτρέψει την συσσώρευση των λιποκυττάρων στο σώμα μας. Μην βιαστείτε όμως να τρέξετε περιχαρείς στο περίπτερο και αν αγοράσετε τις κάθε λογής σοκολάτες. Αναφερόμαστε στην μαύρη σοκολάτα, μιας και αυτή μόνο έχει ευεργετικές ιδιότητες στην απώλεια λίπους, σύμφωνα πάντα με έρευνες από το πανεπιστήμιο της Ταϊβάν. Προσθέστε την με φειδώ στην διατροφή σας (χωρίς υπερβολές) και επωφεληθείτε από την δράση των αντιοξειδωτικών της ουσιών.

Λιώστε 30γρ. μαύρης σοκολάτας στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα και αλείψτε την πάνω σε ένα κράκερ ολικής άλεσης (σχεδόν 98 θερμίδες).


Πράσινο Τσάι

Γιατί το χρειάζεστε: Το πράσινο τσάι περιέχει συστατικά που ωφελούν την υγεία και καταπολεμούν την παχυσαρκία. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο ρόφημα έχει αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στα υψηλά ποσοστά φλαβονοειδών που περιέχει. Είναι ιδανικό βοήθημα για τη δίαιτα, αφού βοηθά στην απώλεια βάρους και όταν καταναλώνεται τακτικά, μειώνει το αίσθημα της πείνας. Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού, «καίει» τα αποθηκευμένα λίπη, ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους. Μεταβάλλει, επίσης, την κατανομή του λίπους και μειώνει τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Προτιμήστε το υγρό απόσταγμα πράσινου τσαγιού, το οποίο περιέχει συμπυκνωμένες τις ωφέλιμες ουσίες του πράσινου τσαγιού και απορροφάται έως 400% ταχύτερα από τον οργανισμό.

Επίσης...

*Ο συνδυασμός ξυδιού και λεμονιού
αποτελεί τον πιο "δυνατό" λιποδιαλύτη. Αν μάλιστα τα συνδυάσετε μαζί με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσθέσετε και μια κουταλία της σούπας λάδι (πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα) τότε έχετε ένα πλήρες λιποδιαλυτικό γεύμα!
* Το μηλόξυδο επίσης σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην καταπολέμηση του λίπους.
* Η καφεϊνη έχει διουρητικές και θερμογενετικές ιδιότητες, σε μεγαλύτερο βαθμό από το πράσινο τσάϊ, βοηθώντας στην γρηγορότερη καύση του λίπους. Παρ'όλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και προσοχή μιας και σε μεγάλες δόσεις έχει αρκετές παρενέργειες (ταχυκαρδίες, άυξηση πίεσης, πονοκέφαλοι κτλ.)
* Τέλος, το Μαγικό Υγρό που διώχνει το λίπος χωρίς καμία προσπάθεια είναι δωρεάν και -προς το παρόν - ανεξάντλητο. Το νερό, είναι από τους πιο σημαντικούς καταλύτες στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του. Το σώμα δεν λειτουργεί σωστά χωρίς αρκετό νερό και δεν μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Πίνοντας άφθονο νερό κατά την διάρκεια της μέρας, αποφεύγουμε την κατακράτηση υγρών στο σώμα και βοηθάμε την λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. Κατά μέσο όρο, ένα άτομο πρέπει να πίνει 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Η ποσότητα αυτή ποικίλλει αναλογα με το βάρος του ατόμου, την άσκηση που κάνει και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (ζέστη, υγρασία κτλ.)

---

Πηγές: http://ensomati.gr/item/typoi-lipodialytwn.html
http://www.in2life.gr/wellbeing/nutrition/articles/162404/article.aspx?singlepage=1

Η κάνναβη βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα



Η χρήση της κάνναβης βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο στην πνευμονία και τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Στο πλαίσιο δοκιμών, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το δραστικό συστατικού της κάνναβης βρέθηκε ότι μειώνει δραστικά ένα μηχανισμό, ο οποίος ευθύνεται για την εσωτερική άμυνα του οργανισμού. Τα στοιχεία δείχνουν πως η κάνναβης προκαλεί ευπάθεια στον καρκίνο του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα και άλλους συμπαγής όγκους, όπως επίσης και βακτηρίαση λοίμωξη που οδηγεί σε νόσο των Λεγεωνάριων.

Ειδικότερα, το σκανκ, που θεωρείται από τις ποικιλίες με την περισσότερη περιεκτικότητα THC, μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερες και εκτενέστερες βλάβες στην υγεία. «Η μαριχουάνα είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κάνει καλό, αλλά σε κάποιες άλλες αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν περισσότερες και εις βάθος μελέτες, προκειμένου να διασαφηνιστεί ο ρόλος της στη θεραπεία αρκετών διαταραχών».

Τα κυριότερα προϊόντα της κάνναβης είναι: H μαριχουάνα, το πρασινωπό μείγμα αποξηραμένων θρυμμάτων από όλα τα μέρη του φυτού, που περιέχει 0,2-5% THC και χρησιμοποιείται ευρέως για ευφορικούς και θεραπευτικούς λόγους. To χασίς, σκουρόχρωμο αποξηραμένο ρετσίνι, που βγαίνει από τις αδενικές τρίχες του φυτού, το οποίο περιέχει 5-12% THC. Και το χασισέλαιο, παχύρρευστο υλικό που παράγεται από παράνθια φύλλα της κάνναβης, περιέχει 20-60% THC και δεν έχει ευρεία χρήση

---

Πηγή: http://www.healthyliving.gr/2010/11/27/%CE%B7-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7-%CE%B2%CE%BB%CE%AC%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D/